måndag 23 mars 2009

Talanger eller inte....

Ikväll var jag på klubbtränar möte med Bff + ca 12 andra klubbtränare andra lag, gällande spelarutbildning för flickor födda -95, -96 i fotboll.
Där det informerades om klubbtränar ledda matcher i Spelarlyfter och äldre zonläger 16-17 juni i Hällevik, för 14-åringarna. Där blev FTT indelade med Nättrabys -95:or, som vi ska spela ihop med och möta de andra lagen som oxå är kombinerade. Det blir ett par 3 matcher som kommer att inspekteras av utsända från Bff, sedan skall alla lagen bantas ner till 14 spelare + 2 målvakter, i zon öst och likadant i zon väst. Dessa blir inbjudna till äldre zon flicklägret.

Där är många kriterier som ska uppfyllas för att man skall säga "talang" eller "blivande talang".....
Spelarens Uppträdande och attityd, Spelarens karaktär, - vinnaren, - den modige, - den ödjmuke & glädjespridaren. Klarar "den" av efter att varit på spelarutbildning att visa sina lagkompisar t ex, "nä men så här lärde jag mig, gör så här istället så går det bättre"
Tekniken; passning, mottagning, fint, dribbling, mottagning - vändning, - skott- nick. Försvarsteknik, Spelförståelsen - att förstå spelet teoretiskt, Spelupppfattning - att uppfatta spelet praktiskt, Spelets grunder anfall coh försvar.......... På alla dessa punkter har ju inte alla tjejer full pott, en del kanske precis börjat spelat fotboll eller bara hållt på ett/par år. De flesta som hållt på med fotboll sen 5-6 år har ju lärt sig grunderna rätt och håller precis på att lära sig det där lilla extra så som att våga... följa med bollen mm. Summa: många tjejer har mycket fotboll i sig och en del har mer vilja och den rätta karaktären... samt mer träningsvillig, lever, äter & sover fotboll helt enkelt.
Rätt eller fel att utmärka någon eller några och kalla dem talanger, i sitt klubblag är dom ju ett lag, plötsligt så ska några väljas ut och plockas fram... klarar alla den pressen... vad tycker dom som inte blir utvalda.. dom kan säkert lära sig något av dom andra låt säga om dom har rätt attityd, är dom mottagliga?

När det kom till flickor -96 så skulle man förbereda namn och rangordna dem nr1 den bästa av alla -96:or, 2 osv. Vi hade valt ut 4 och rangordnat dem, det hade de andra lagen oxå gjort och de hade lyft fram betydligt fler... summa 50 tal som skulle behöva bantas ned till ca 30. Denna trupp kommer bli kallade till distriktstränar ledda träningar 2 i vår och 2 i höst. Där dom inte kan vara för många för det ska kunna bli någon kvalité.... givetvis ser varje tränare om "sitt eget hus" å det med näbbar och klor fast i det här fallet verbalt. I det flesta lagen har dessutom tränaren med en dotter i truppen Där känner jag mig rätt partisk Med inga barn i laget!!

Tror oxå att utvecklingen gått framåt en del att tränarutbildningarna har fått bättre kvalité och status, Där kan Svenska fotbollsförbundet ta åt sig lite ära. Stor skillnad från när jag var 13-14 år typ 1984 ..... där kanske inte materialet hade spelat någon roll. Viktigt att det börjas i tid typ 4,5-6 år & att det alltid är roligt och lustfyllt Aldrig något tvång....

Detta är ju kanske grunden till blivande distriktslag, juniorlandslag och sveriges damlandslag....

små funderingar från mig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

HEJ LÄMNA GÄRNA EN HÄLSNING HÄR TILL MIG, TACK PÅ FÖRHAND MVH Claramaja